Önmagában még nem baj a fejből viszketés, de komoly dolgot is előre jelezhet. Így semmiképp nem érdemes félvállról venni.

Ha a fejbőr természetes nedvességtartalmának aránya csökken, akkor a fejbőr kiszárad és viszketni kezd. Ez akár az öregedéssel is együtt járhat, de utalhat olyan betegségre is, mint az atópiás dermatitisz, vagy a pikkelysömör. A tünetek viszont lehetnek enyhék de akár súlyosak is.

Ha a fejbőr elveszti nedvességtartalmát, könnyedén sérülhetnek a hajszálak, a hajhagymák, és a fejbőrbe kerülhetnek oda nem való anyagok is.

Belső tényezők is befolyásolják a fejbőr viszketését. A fentebb említett 2 ok mellett ide sorolható a stressz, a genetika és a hormonális változások is. Kívülről nagyban hozzájárulhat a nagy hőmérsékleti különbségek az egyoldalú étrend, a dohányzás, orvosi kezelések (pl. kemoterápia, hormonterápia), nem megfelelő kozmetikai termékek.

Nem csak kellemetlen

A fejből viszketés igen kellemetlen, főleg ha munkahelyen kell folyamatosan vakarni a fejünket. Számtalan oka lehet annak, miért kezd el viszketni a fejünk, de egyiket se érdemes figyelmen kívül hagyni, mert súlyosabb, vagy kezeletlen betegségek esetén hajhulláshoz, kopaszodáshoz vezethet.

A fejbőr viszketését okozhatja fertőzés, krónikus betegség is – amely akár hajhulláshoz is vezethet, de egyszerűbb bőrirritáció és allergiás reakció is. A leggyakoribb ok - vagy amit a legkönnyebben mondanak rá a hozzá nem értők - az a korpásodás. Ez amúgy alapvetően helytelen, hiszen a korpásodás alapvetően nem ok, hanem egy probléma eredménye, ami tovább eredményezheti - a korpásodás mellett - a viszketést is.


Ez talán az egyik legenyhébb ok, hiszen a korpásodást – amely gyakorlatilag a fejbőr hámlása – okozhatja egy rosszul megválasztott sampon vagy egyéb kozmetikai termék, de akár egy strandon összeszedett bőrgomba is. Amennyiben "csak" erről van szó, abban az esetben könnyű ellene fellépni.

Amikor már nem csak hajszálak vannak a fejeden

Súlyosabb, és sokkal zavaróbb, amikor fejtetű okozza a viszketést. Sajnos az óvodások és iskolások között még mindig elég gyakori, akik aztán otthon szépen tovább adják a család többi tagjára is a fejtetűt. A viszkető érzést sokak szerint a tetvek "mászkálása" okozza, de vannak olyanok, akik szerint a szervezet általános reakciója a csípésekre. Mint a szúnyognál, és ez vált ki enyhébb allergiás reakciót. A viszketés maga már a  fertőzés előrehaladtával jelentkezik, lehet, hogy a beteg előtte akár hetekig tünetmentes volt. Ahogy a szúnyognál, úgy itt is a viszketés mértéke mindenkinél más és más. Ezért nem kell csak abban hinni, hogy viszket vagy nem viszket, érdemes a gyereket többször, rendszeren átnézni.

Betegségekre utal a fejbőr viszketése

 

"Autoimmun betegségek, elsősorban a pszoriázis is okozhatja a fejbőr viszketését. A viszketés és a korpásodásra hasonló tünetek mellett vöröses, fájdalmasan hámló foltokat is felfedezhetünk a fejbőrön, de a tarkón, a homlokon, sőt szinte a test bármely részén, még a körmökön is. A pszoriázis jelenlegi tudásunk szerint nem gyógyítható, de jól kezelhető, például krémek, gyógyszerek vagy fényterápia segítségével. A beteg állapota változhat a környezeti hatásoktól (pl. az időjárástól), a szedett gyógyszerektől, a bőrt érő sérülésektől vagy a stressztől is, de az alkoholfogyasztás és a dohányzás is szerepet játszhat abban, hogy fellángol-e a betegség vagy sem". (Egészségkalauz)

Egyszerű oka is lehet

Szerencsére nem kell mindig rosszra gondolni, hiszen egyszerűbb oka is lehet a fejviszketésnek. 

Az egyik ilyen a napégés. Ha nem viselünk sapkát vagy kalapot a tűző napon, akkor előfordulhat, hogy megég a fejünk. Aki égett már le, az pontosan tudja, hogy a forróság mellett a másik tünet a viszkető érzés.

Még egyszerűbb ok a viszkető fejbőrre a rossz hajmosási szokás. Ugyanis az sem jó, ha túl sokszor mosunk hajat, és az sem, ha túl kevésszer. Utóbbi esetében olyan szennyeződések maradhatnak a hajunkban és a fejbőrünkön, ami viszketést eredményez. Csakúgy, mint az előbbi, amikor túl sokszor mosunk hajat, ezzel eltávolítjuk azt a réteget, ami védi a bőrünket. Ettől kiszáradhat, és nem csak a fejbőrünk fog viszketni, hanem a hajunk is kihullhat.

Akinek nagyon szoros fonás, copf vagy konty van a fején, az is tapasztalhat kellemetlen viszketést, ugyanis a folyamatos teher megviselheti a fejbőrt.


Jó tehát, ha körültekintőek vagyunk a legalapvetőbb dolgokkal kapcsolatban is, mint a hajmosás vagy a fejbőr viszketése. Ezért érdemes kipróbálni a Catalase-t is, hiszen természetes vitamintartalma, antioxidáns hatása miatt a Catalase kapszula nem csak a hajunkra, de az egész szervezetünkre pozitívan hat.